Loma- voiko yrittäjällä olla lomaa, miten pitkä loma, voiko sen itse suunnitella vai saneleeko kysyntä loman ajankohdan ja pituuden? Näitä asioita olen miettinyt tässä lomaani lopetellessani. Pohdin, miksi en osaa suhtautua lomaa koskeviin kysymyksiin oikein, vaikka yrittäjällä on mielestäni ehdottomasti oltava loma.

Miten pitkä loma sinulla on? Oletko nyt lomalla? Onko sinulla nyt virallinen loma? Pidätkö sinä lomaa?

Näitä kysymyksiä olen kuullut tänä kesänä ja kaikkina kesinä 17-vuotisen yrittäjyyteni aikana.  Ajankohtaan kuuluvia, aiheellisia ja  vilpittömiä kysymyksiä. Kysymyksiä, jotka  saavat minut kuitenkin jostakin syystä vähän hämilleen. Enkä oikein ymmärrä miksi. 

En ole vieläkään oppinut vastaamaan kysymyksiin yksinkertaisesti sanomalla: Kyllä minulla on nyt loma, olen lomalla  tai pidän 1-2 kk lomaa. 

Vastaukseni vaihtelevat, mutta niiden sisältö on, että eihän yrittäjällä virallista lomaa ole, on vaan pidettävä loma ilman tuloja tai että minulla on loma, koska kesällä ei ole töitä. Ja niin edelleen. Vastatessani huomaan joskus, että kysyjäkin menee vähän hämilleen. 

Minä lomailen joka kesä pari kuukautta. Minulla on loma, koska alallani ei ole keskikesällä työkeikkoja. Kyllä minä myös haluan lomailla. Haluan irtioton työarjesta, haluan viettää aikaa perheeni, lasteni, lastenlasteni, sisarusteni ja itseni kanssa. Olla rauhassa kotona tai läheisten luona lähtemättä ”leivän perään”. Minun mielestäni yrittäjällä voi ja pitää olla loma. Ja silti vastaan kysymyksiin omituisesti.

Työskentelin aikanaan vuosia kotimaan matkailun parissa ja  kesät olivat kiireisiä.  Tällä taustalla pitkä loma kesällä tuntuu erityisen ruhtinaalliselta.

Yrittäjyyteni vilkkaimpina vuosina parin kuukauden loma oli taloudellisesti helppo. Sain hankittua 9-10 kk aikana koko vuodelle riittävän elannon.  Viime vuosina tämä ei ole enää onnistunut, mutta silti olen pitänyt tauon.  Parin vuoden ajan yritin löytää lisäbisneksiä, jotka tuovat kesälle tuloja. Yhdestä lisätulon lähteestä kirjoitin artikkelissa http://Mistä saat lisätuloja? Tänä vuonna en edes yrittänyt. Olen järjestänyt kesän kassavirran muulla tavalla.

Aiemmin olin vähintään kuukauden ajan seuraamatta työpuhelinta ja -sähköpostia. Vastaajan viestissä pyysin olemaan kiireisissä asioissa yhteydessä yhteistyökumppaniyrittäjään.  Tämä oli tarpeen, koska yritystoimintani oli silloin laajempaa.  Elokuussa odotti  melkoinen viestien suma.

Viime kesänä luovuin toisesta puhelimesta ja olen pitänyt työpuhelimen auki ja lukenut sähköposteja. Olen huomannut, että tällä tavalla pystyn rentoutumaan jopa paremmin. Tiedän, että mitään sumaa ei ole odottamassa. Rentoutumista tosin helpottaa se, että nykyisin ei kesällä juurikaan tule työpuheluja ja – viestejä.  Loma ei häiriinny muutaman asian hoitamisesta.

Tänäkin kesänä loma ja irtiotto on onnistunut todella hyvin. Viikot ovat vierineet läheisten kanssa.  Lähinnä kotona ja lasten perheiden luona. Perinteiset pikku pyrähdykset Tallinnassa ja Kalajoella läheisten kanssa riittivät lomareissuiksi. 

Blogia olin kuvitellut päivittäväni kesälläkin, mutta se ei ole onnistunut.  Olin myös ajatellut opiskelevani lisää bloggaamisesta ja tutustuvani paremmin tilaamaani 30 päivän terveellisen ruokavalioon, mutta nekin ovat jääneet. Tänäkään kesänä en ole tehnyt mitään kesäksi suunnittelemiani itseni kehittämisjuttuja.

En ole kuitenkaan jäänyt harmittelemaan, vaan nauttinut. Pienen hetken mietin, että taitaa koko bloggaaminen jäädä. Sanoin kuitenkin itselleni, että älähän hättäile. Katsotaan sitten elokuussa.

Tällä viikolla olen ruvennut vähitellen kääntämään katseita työasioihinkin. Täydellisen irtioton jälkeen se on jälleen kerran melko työlästä. Olen muutaman päivän yksin kotona ja huomaan vähän väliä unohtuvani miettimään kaikkea muuta kuin syksyn valmisteluja. Olen keskinyt monelaisia sijaistoimintoja. Eilen laskeskelin mm., montako paloautoa ajeli ohitsemme kunnan rajalle olevalle maastopalopaikalle. Ja raportoin tästä Facebookissakin. Ottaessani hyvän kirjan käteen olen miettinyt että pitäisi siirtyä koneen ääreen ja tuntenut huonoa omaatuntoa.

Hetken olen jopa miettinyt, että jos toimisto ei olisi kotona, saattaisin olla tehokkaampi. Siirtymisestä kotitoimistoon olen kirjoittanut artikkelissa http://Yrittäjän kotitoimisto. Kokemuksesta muistan kuitenkin, että olen minä jonakin elokuun päivänä aikanaan viettänyt toimistolla koko päivän mitä erilaisimpien sijaistoimintojen parissa.

Facebookissa pyöriessäni huomasin, että samaa ”siirtymäahdistusta” olen kokenut joka vuosi tällä vastaavalla viikolla. Rakastan työtäni ja teen sitä sesonkiaikana täysillä, mutta vaihteen kääntäminen vie minulta aina muutaman päivän. 

Tänään päätin antaa itselleni luvan  miettiä kaikki päässä pyörivät asiat rauhassa.  Tällä viikolla vietän aikaa itseni kanssa. Joitakin työjuttujakin kyllä teen hissukseen.  Rakastan vilkasta perhekesää, mutta kyllä tämä kotona yksinoleminenkin maistuu. Istun terassilla, joka vielä tähän aikaan päivästä on varjoisa. Katselen järvelle ja mietiskelen. Välillä luen sylissäni olevaa kirjaa.

Ennen tätä viikkoa en ole koskaan pysähtynyt miettimään suhtautumistani lomakysymyksiin. Miksi koen ja vastaan noin? Miksi en voi vaan vastata, että olen lomalla. Olenko  ajatellut, että reaktioni kuuluu yrittäjyyteen. Mutta kuuluuko?

Aivoni toimivat parhaiten puhumalla tai kirjoittamalla ja ilokseni huomasin, että minun oli pakko pistää mielenkiintoinen romaani syrjään, hakea kone ja ruveta kirjoittamaan näitä lomapohdintoja. Tuli tunne, että nyt rupeaa pukkaamaan blogiartikkelia. 

Kouluttaessani tulevia yrittäjiä, olen aina korostanut loman merkitystä ja ”pakottanut” opiskelijat tekemään kannattavuuslaskelmat niin, että 12 kuukauden kuluja vastaavat tulot juostaan kokoon 9,10 tai 11 kuukauden aikana. Tai mikä kenenkin bisneksen kannalta on sopivinta. Yksin yrittävän en joka tapauksessa anna tehdä laskelmia 12 kuukauden tulojen mukaan. Kolutuksissa keskustellaan myös jaksamisen ja loman merkityksestä ja suhtautumisesta lomaan muistakin näkökulmista.

Olen ehdottomasti sitä mieltä, että yrittäjän on pidettävä loma. Ilman irtiottoa ei jaksa. Itse kukin tietää parhaiten, nauttiiko eniten pitkästä tauosta ja onko se mahdollista. Vai, ovatko pienet tauot pitkin vuotta helpoin ja paras tapa irrottautua. Jokainen tietää itse myös parhaiten, millä tavalla vietetty loma rentouttaa parhaiten.

Yrittäjä ja loma on asia, josta on kirjoitettu varmasti paljon artikkeleita. Facebookin yrittäjäryhmissäkin olen nähnyt vilkasta keskustelua asiasta. Suomen yrittäjien sivuilla on ainakin kaksi mielenkiintoista artikkelia 

https://www.yrittajat.fi/yrittajat/yksinyrittajat/a/blogit/kurkistuksia/15-vinkkia-yrittajan-ja-loman-yhdistamiseen

https://www.yrittajat.fi/uutiset/559663-ehtiiko-yrittaja-pitaa-lomaa

Minä tarvitsen pitemmän yhtäjaksoisen irtioton. Juuri sellaisia kesiä kuin viime kesät ovat olleet.

Olen myös opetellut sallimaan meille sen, että vaikka taloustilanne on tiukka, käymme syksyllä mieheni kanssa kahdestaan yhdellä lomareissulla. Ajankohdaksi  valitaan sellainen viikko, jolloin minulla ei satu olemaan työkeikkoja tai tarvitaan vain 1-2 päivän siirtäminen. Viime vuonna olimme Dubrovnikissa. Ensi lokakuussa suuntaamme jälleen Kroatiaan. Tällä kertaa löysimme edullisen reissun Splitiin. 

Vasta nyt kuitenkin tajuan, että olen suhtautunut kesälomaan niin, että minulla on loma, koska bisneksen luonteen puolesta olen ”pakkolomalla”.  En ole itse tietoisesti suunnitellut loman pituutta. 

Tämä on ehkä syynä siihen, että vastaan kysymyksiin niin kuin olen vastannut. Ja hämmennän kysyjiä. Eihän heitä kiinnosta, minkälainen loma minulla on ja miten sen rahoitan. He kysyvät vaan kesällä kaikkien huulilla olevan yksinkertaisen vilpittömän kysymyksen, oletko lomalla.

Ulkopuoliselle  ajatukseni ei ehkä täysin aukea, mutta minulle tämä on yllättävän iso oivallus.

Ensi kesänä aioin vasta kysymyksiin: ”Kyllä minulla on nyt loma. Pidän lomaa kesäkuun puolivälistä elokuun alkupuolelle”

Ensi kesälle en myöskään suunnittele mitään itseäni kehittäviä asioita. Kun en niitä kuitenkaan toteuta.

Voi myös olla, että ensi kesä rupeaa olemaan jo viimeisiä kesiä, jolloin käsite loma ylipäätään tulee eteen. Tai ei sitä tiedä. Jos keikkaa ja terveyttä riittää, voi eläkkeen varaan jättäytymistä siirtää vielä vaan eteenpäin. Aika näyttää ja tulevaisuudessa kirjoitan varmasti enemmänkin aiheesta yrittäjä ja eläkkeelle siirtyminen. Sen aika ei kuitenkaan ole ihan vielä. 

Tämän artikkelin kirjoittaminen auttoi ison harppauksen ajatusten siirtymisessä työvaihteelle. Vaikka ajattelen kirjoittamista harrastuksenakin, miellän sen myös jollakin lailla työasiohin kuuluvaksi. Vaikka en mitään tuloja kirjoittamisesta saakaan. Enkä olen edes yrittänyt vielä saada. Iso haave on edelleen, että jossakin vaiheessa saisin tulojakin. Ehkä joskus sitten eläkkeellä ollessani.

Tällä hetkellä olisi kuitenkin  mukava kuulla, kuinka muut yrittäjät suhtautuvat lomaan! Pidättekö lomaa? Suunnitellusti vai olosuhteiden pakosta? Kuinka paljon? Asiasta on käyty varmasti paljon keskusteluja, mutta silti se kiinnostaa.

Olisi mukava kertoa syksyllä koulutuksissa yritystoimintaa suunnitteleville opiskelijoille muiden ajatuksia ja kokemuksia lomasta.

Liity postituslistalle

Liity postituslistalle

Saat tiedon sähköpostiisi, kun julkaisen uusia blogipäivityksiä

Kirjeen tilaus onnistui