Mitenkäs se verotus meni?  Saitko mätkyjä vai tuliko palautusta? Näin olen kuullut joidenkin yrittäjien kysyvän viime viikkoina. Itsekin olen tätä keskustelua käynyt.

Keskustelujen sävystä on joskus tullut tunne, että verotuksen lopputulos on ollut täysi yllätys.

Eikähän sen niin tarvitsisi olla.  Vaikka yrittäjät saavat verotuspäätöksen syksyllä, veron oikean määrän voi laskeskella jo aikaisemmin. 

Erityisesti meille toiminimiyrittäjille verotuksen oikean määrän seuraaminen on pitkin vuotta tärkeää ja välillä vähän vaikeaakin. 

Kerron tässä artikkelissa kokemuksiani ja vinkkejä toiminimiyrittäjän verotukseen liittyen. 

KUINKA TOIMINIMIYRITTÄJÄÄ VEROTETAAN?

Toiminimiyrittäjällä yrityksen  voitto on yrittäjän henkilökohtaista verotettavaa tuloa. Sen lopullinen määrä selviää vasta verovuoden päätyttyä. Verovuoden aikana veroa maksetaan ennakkoveron muodossa.

Yrityksille tieto edellisen vuoden veron lopullisesta määrästä tulee ensimmäisen kerran vasta syksyllä. Verojen oikean määrän voi toki laskea itse jo aikaisemmin  – heti tilinpäätöksen valmistuttua. Kaikki eivät sitä kuitenkaan tee.

Yrityksen alkuvaiheessa ennakkoverot määrätään yrittäjän itse ilmoittaman verotettavan tulon arvion perusteella. Myöhemmin ennakoihin vaikuttaa edellisen vuoden verotettavan tulon määrä.

Lopullisessa verotuksessa ennakkoveroja verrataan siihen, minkä verran veroja olisi pitänyt maksaa. Seurauksena on joko veronpalautus tai jäännösvero eli mätkyt. Melkoinen ihme on, jos ennakkoverot ja lopullinen vero olisivat saman suuruisia. Lisätietoa toiminimiyrittäjän verotuksesta löydät täältä

Ennakkovero ei ole mikään kiveen hakattu luku, jota maksetaan hampaat irvessä ja itku kurkussa, olipa tuloja tai ei. Se on verottajan aiempaan tietoon pohjautuva ehdotus.  Sen suuruutta voi ja pitää  tarvittaessa muuttaa.

Haasteena on kuitenkin verotettavan tulon oikean määrän arvionti, seuraaminen ja muuttaminen tarvittaessa vuoden varrella. Lopullinen verotuspäätös on myös muistettava tarkistaa.

KUINKA MINÄ OLEN PÄRJÄNNYT VEROKUVIOIDEN KANSSA?

Olen ollut toiminimiyrittäjä 17 vuotta.  Koko sen ajan olen myös kouluttanut tulevia yrittäjiä. Verotuksen oikean määrän arviointi on yksi ”lempisaarnoistani”. 

Kaikkina vuosina en ole kuitenkaan itse onnistunut verojen arvioinnissa toivomallani tavalla. Yrityksistäni huolimatta. Haluankin nyt muistuttaa muitakin toiminimiyrittäjiä verotuksen seurannan tärkeydestä.

Sain äskettäin viime vuoden verotuspäätöksen ja sen kirvoittamana halusin kirjoittaa tämän artikkelin.

Joinakin vuosina olen onnistunut tässä haasteessa hyvin. Ennakot ovat olleet melko lailla kohdallaan. Joinakin vuosina  olen maksanut  liian paljon ennakkoveroja ja joinakin taas liian vähän. Viime vuoden osalta arvio olisi voinut olla vähän osuvampi.

Tilannetta olen kyllä seurannut yhdessä kirjanpitäjäni kanssa. Olen nostanut verotettavan tulon määrää useamman kerran vuodessa. Tai pienentänyt. Kerran pyysin  liikaa maksettuja ennakoita takaisin kesken vuoden ja loppuvuoden ennakkojen mitätöimistä.

Vuodet eivät ole  kuitenkaan alallani  veljeksiä ja kesken  vuoden on vaikeaa arvioida loppuvuoden tuloja ja menoja. Siksi voiton arviointi ei aina mene kuitenkaan nappiin.

Yllätyksenä  mätkyt eivät ole kuitenkaan yleensä ole tulleet. Niiden suuruus on ollut tiedossa jo helmikuussa. Laskemme verojen määrän kirjanpitäjäni kanssa heti tilinpäätöksen valmistuttua. Sen jälkeen olen päättänyt, maksanko ennakontäydennystä vai otanko verottajalta velkaa ja annan kaikkien tai osan mennä syksyyn mätkyiksi.

Veronpalautuksia on pitänyt odottaa kiltisti syksyyn asti. Niitä ei ole voinut pyytää maksuun etukäteen.

Sellainenkin   vaihe on ollut, että en kerta kaikkiaan jaksanut ja välittänyt laskea ja seurata. Se vaihe kyllä säikäytti ja laittoi hihat heilumaan.

Niinkin on käynyt, että en ole muistanut tarkistaa verotuspäätöstä. Taisi olla juuri tuon heikon hetken aikaan.  En huomannut, että kilometrikorvauksia ei ollut huomioitu kahtena peräkkäisenä vuonna. Minulla ne ovat melko suuri summa. Ihmettelin vaan, miksi en ollut osannut arvioida verotettavan tulon määrää oikein. Maksoin turhaan liian suuret mätkyt. Osalle jouduin tekemään matkusuunnitelmankin.

Onneksi hälytyskellot kuitenkin rupesivat jälkikäteen soimaan ja tarkistutin asian kirjanpitäjälläni. Tehtiin oikaisuvaatimus ja sain  hyvin nopeasti veroja takaisin, loput mätkyt mitätöitiin ja maksuohjelma meni roskikseen.

Verotuksen käytäntöihin on tulossa muutoksia.  Yrittäjän oma vastuu asioiden tarkistamisesta lisääntyy entisestään. Kirjoitan myöhemmin syksyllä tarkemmin näistä muutoksista.

Tässä vaiheessa haluan antaa vielä kootusti omat vinkkini toiminimiyrittäjän ja sellaiseksi haluavan ennakkoverotukseen liittyvistä asioista. Vinkit pohjautuvat kokemukseeni ja tämän hetken käytäntöihin. Muutoksiakin on tulossa.

  • Älä arvioi perustamispapereissa ilmoittamaasi ensimmäistä verotettavaa tuloa liian suureksi. Koska voittoa tulee tuskin alussa kovin paljon, ei ole järkevää maksaa turhan isoja ennakoita. Muista kuitenkin seurata tilannetta  ja nostattaa ennakkojen määrää heti, kun tulojen ja voiton määrä rupeaa kasvamaan. Hyvä kirjanpitäjä on tässä kullanarvoinen apu.
  • Jos arvelet, että tilanteen seuraaminen ei onnistu, arvioi verotettava tulo heti alusta asti riittävän suureksi ja varaudu maksamaan enemmän ennakkoveroja alusta asti.
  • Suhtaudu sinulle määrättyyn ennakkoveroon joka vuosi ehdotuksena, jonka oikeellisuus sinun on tarkistettava. Tee budjetti, arvioi voitto ja ilmoita verottajalle muuttunut tilanne tarvittaessa. 
  • Tee tämä myös muutaman kerran vuoden aikana.  Vielä tätä kirjoitettaessa muutokset tehdään vero.fi-sivulla. Marraskuun alusta lähtien toiminimiyrittäjät tekevät tämän omaveropalvelussa.
  • Jos sinulla yrittäjätulon lisäksi palkkatuloja, on kokonaisuuden hallinta erityisen tärkeää.
  • Tarkista verotuspäätös huolellisesti.
  • Käytä apunasi taloushallinnon ammattilaisia.

Ja tutustu tulossa oleviin verotukseen liittyviin käytännön asioiden muutoksiin. Ensimmäiset tulevat jo marraskuun alussa.

Muutoksista kirjoitan vähän myöhemmin lisää.

 

 

 

 

Liity postituslistalle

Liity postituslistalle

Saat tiedon sähköpostiisi, kun julkaisen uusia blogipäivityksiä

Kirjeen tilaus onnistui