Oletko joskus haaveillut, että saisit toteuttaa itseäsi, tarjota osaamistasi itsenäisesti, suunnitella aikataulusi, olla oma pomosi ja työllistää itse itsesi? Oletko kyllästynyt työelämän oravanpyörään tai siihen, että töitä ei ole? Ovatko ajatukset jääneet haaveen tasolle, vai oletko oikeasti miettinyt, olisiko haaveet mahdollista toteuttaa? Uskallatko yrittää?
Onko mielessäsi käynyt ajatus yrityksen perustamisesta tai muusta yrittäjämäisestä tavasta työllistää itsesi?
Tiesitkö, että jos olet työtön perustaessasi yrityksen, et menetä alkukuukausina työttömyyspäivärahaasi?
Liian pitkään ei kannata pelkästään haaveilla ja tuumailla, vaan tehdä jotakin asialle. En tarkoita, että jokaisen pitäisi perustaa yritys, mutta jokainen vähänkin kiinnostunut voisi ottaa selvää asioista, hankkia tietoa ja miettiä:
- Riittääkö osaaminen ja onko sille kysyntää?
- Ketkä voisivat olla asiakkaita, onko heitä riittävästi ja minkälaisia tarpeita heillä on?
- Mitä yrityksen perustaminen edellyttää?
- Miltä kilpaiutilanne näyttää?
- Paljonko pitäisi myydä, jotta toiminta on kannattavaa ja mikä on kulurakenne?
- Tarvitaanko rahoitusta ja mistä sitä voi saada?
- Miten markkinoidaan?
- Miten pidetään yritys kannattavana?
- Miten yrittäminen vaikuttaa mahdolliseen työttömyysturvaan?
- Voinko saada starttirahaa?
- Onko muita tapoja työllistää itsensä kuin yrityksen perustaminen?
- Uskallatko yrittää?
Yksin näiden ajatusten kanssa ei tarvitse olla. Uusyrityskeskukset ja alueelliset elinkeinoyhtiöt ovat maksutta yritystoimintaa suunnittelevien ja yrittäjien apuna. On myös monia yrityksiä, jotka tarjoavat neuvonta- ja sparrauspalveluja.
TE-toimistojen kautta on mahdollisuus hakea eri mittaisiin asiakkaille maksuttomiin yrittäjävalmennuksiin, joita järjestetään sekä lähi- että verkko-opetuksena ja näiden yhdistelminä. Koulutukset eivät ole pelkästään työttömille tarkoitettuja. Lisätietoja löydät täältä: Haussa oleva työvoimakoulutus.
Olen ollut vuosia paikallisen elinkeinoyhtiön yritysneuvojana ja yli 20 vuotta tulevien yrittäjien kouluttajana. Olen nähnyt tänä aikana paljon innostusta, rohkeutta, motivoituneita haaveidensa toteuttajia, innolla yrittäjäksi alkavia ja niitä, jotka ovat pettymyksekseen huomanneet, että idea ei vielä kanna tai rohkeus ei riitä. On ollut suuri etuoikeus saada olla hetken matkaa mukana heidän taipaleellaan. Iloitsen myös siitä, että minulla on edelleen mahdollisuus tehdä tätä työtä. Viimeksi tänään sain haastatella parikymmentä seuraavaan koulutukseemme hakenutta.
Erityisellä ilolla olen seurannut yhteiskunnan toimenpiteiden kehittymistä. Yritystä ei pidä perustaa yhteiskunnan tukien takia, mutta kaikki lisäapu on tervetullutta yritystoiminnan alkutaipaleella. Tänä päivänä iloni aiheita ovat mm
- Alkavan yrittäjän starttirahamahdollisuus
- Sivutoimisestä päätoimiseksi siirtyvän mahdollisuus hakea starttirahaa
- Ns. neljän kuukauden malli eli , jos yrityksen perustaja on työtön, ensimmäisen neljän kuukauden aikana ei tutkita, onko yritys pää- vai sivutoimista. Yrittäjä voi saada yritystulon ohella soviteltua päivärahaa
- Yrityksillä on mahdollisuus hakea osittain EU-rahoitettuja yritystukia
- Yrityksen perustamispaperit ja julkisten rahoittajien rahoitushakemukset ovat nykyään paljon aiempaa asiakasystävällisempiä
- Yrittäjämäisesti voi työskennellä myös perustamatta yritystä: on kevytyrittäjyys eli laskutuspalvelujen kautta työskentely ja Työosuuskunnat
Kaikista näistä on hyvä hakea tarkempaa tietoa asianomaisilta tahoilta, yritysneuvojilta ja koulutuksista. Minäkin haluan valottaa näitä vielä tarkemmin tulevissa blogiartikkeleissani.
Viimeisimmät kommentit