Vastuu on kuulijalla- näin olen kuullut sanottavan tilanteista, joissa kuunnellaan savolaisten puheita.  Sanonta tuli mieleeni pari viikkoa sitten, kun tapasin uuden opiskelijaryhmän. Eräs heistä kysyi, mistä päin Savoa olen kotoisin. Puhun kuulema niin mukavaa Savon murretta.

En ole Savosta vaan Savon naapurialueilta Pohjoisesta Keski-Suomesta.  Ja puhun melekein savolaisittain. Nuorempana häpesin murrettani kotiseutuni ulkopuolella ja yritin puhua hienommin. Nykyään olen siitä suorastaan ylpeä.

Vastuu on kuulijalla sanonta tuli mieleen myös pohtiessani ja valmistellessani syksyn koulutuksia. Saan tehdä taas töitä kymmenien yrittäjyyttä pohtivien tai yritystoiminnan jo aloittaneiden kanssa. Antaa tietoa, ohjata, tukea, kannustaa ja välillä myös jarruttaa.

Vastuu on kuitenkin aina kuulijalla. Ei vain siksi, että puhun melekein savolaisittain vaan siksi, että jokainen  tekee itse päätöksen, rupeaako yrittäjäksi vai ei ja millä tavalla toiminnan käynnistää. Me ulkopuoliset sparraajat olemme vain apuna.

Alkuvuodesta pohdin tähän liittyviä asioita artikkelissa https://riittavaittinen.fi/uskallatko-yrittaa/  .Nyt aihe pyörii mielessäni vähän eri näkökulmasta.

Toivon, että jokainen yrittäjyyttä pohtiva on itselleen rehellinen. 

Toivon, että vastuu omasta ja monesti myös perheen tulevaisuudesta ja elannosta on mukana suunnitelmia tehtäessä ja toteutettaessa. Tarkoitan  että silloin, kun selvitykset ja suunnitelmat näyttävät, että hommassa on järkeä ja se vaikuttaa kannattavalta, uskalletaan hypätä uuteen. Unohdetaan epävarmuus, haetaan tarvittavat rahoitukset ja lähdetään liikkeelle.

Ja silloin, kun tilanne näyttää huonommalta, ei lähdetä soitellen sotahan. Joskus suuri tulevaisuuden haave saattaa romuttua, kun hankitaan lisää tietoa ja tehdään laskelmia. Vastuu on mielestäni sitä, että on rohkeutta todeta, että eipä tästä mitään tulekaan.

Vastuu itsestä ja tulevaisuudesta tarkoittaa mielestäni myös uuden tiedon hankkimista ja vaihtoehtojen pohtimista.

Jos esimerkiksi yrittäjyys tai yrittäjämäinen toiminta kiinnostaa, kehotan kaikkia kiinnostuneita hakeutumaan yrittäjävalmennuksiin. Tämä artikkeli ei ole kaupallista yhteistyötä, vaan haluan ihan vilpittömästi muistuttaa, että TE-toimiston kautta voi hakeutua tänäkin syksynä eri puolilla Suomea järjestettäviin yrittäjävalmennuksiin. Ne ovat maksuttomia ja tarkoitettu yrittäjyydestä kiinnostuneille. Koulutuksien järjestäjät ovat alansa ammattilaisia. Niihin voivat hakea työssä olevat ja työttömät tai jo yrittäjänä toimivat. Koulutuksia järjestetään päivä- ja iltakoulutuksina, verkkokoulutuksina ja niiden yhdistelminä. Lisätietoa ja hakulomakkeet löytyvät https://koulutukset.te-palvelut.fi/kt/

Koulutusten aikana on mahdollisuus pohtia ja tarkentaa ajatuksiaan ja tehdä realistisia suunnitelmia ja laskelmia. Sen jälkeen jokainen päättää  itse, mihin toimenpiteisiin ryhtyy vai ryhtyykö mihinkään.

Meillä Keski-Suomessa on syksyn aikana sellaisiakin koulutuksia, joissa pohditaan yrityksen perustamisen lisäksi muita keinoja toimia yrittäjämäisesti. Mukana on mm. kevytyrittäjyys.

Vastuu on sinulla- hanki tietoa ja ohjausta, tee realistiset suunnitelmat ja laskelmat ja ole sen jälkeen rehellinen itsellesi ja rohkea toiminnassasi.  Olipa suunnitelmien lopputulos kannustava tai haaveita lannistava.

Liity postituslistalle

Liity postituslistalle

Saat tiedon sähköpostiisi, kun julkaisen uusia blogipäivityksiä

Kirjeen tilaus onnistui