Kotitoimisto vai työtila muualla? Tästä keskustellaan paljon vetämissäni koulutuksissa. Koulutan yritystoimintaa suunnittelevia ja alkuvaiheen yrittäjiä.

Kotitoimisto ja sen vaikutukset omaan toimintaani tuli mieleeni näinä hellepäivinä. Välillä istuin toimistossa lukien opiskelijoiden tehtäviä ja pitäen henkilökohtaisia ohjaussessioita netissä. Välillä kipaisin alakertaan ottamaan vuodevaatteita pyykkikoneesta. Vein niitä narulle ja laitoin uusia koneeseen. Ja noin tunnin päästä taas sama uudestaan.

Muutama vuosi sitten en olisi voinut kuvitellakaan työskenteleväni tällä tavalla.

Kaikille pohdinta kotitoimisto vai työtila muualla ei luonnollisestikaan ole ajankohtainen.  On yrittäjiä, joiden toiminnan luonne edellyttää erillistä toimitilaa.

Hyvin monella pohdinta on kuitenkin aiheellinen ja tärkeä.

Pohdinnassa ja keskusteluissa tuodaan esille mm. seuraavia kotitoimistoa puoltavia tai sitä vastaan olevia asioita:

  • säästän kuluissa, kun työskentelen kotoa käsin
  • voin rytmittää työni sujuvasti perheen arkeen ja olla läsnä lapsilleni tarvittaessa
  • onko minulla tästä eteenpäin putipuhdas koti ja kaikki vaatteet pestyinä ja siististi laskostettuina eli houkuttelevatko tekemättömät kotityöt liian usein pois tekemättömien yrityksen töiden ääreltä
  • osaanko johtaa ajankäyttöäni riittävän hyvin
  • löytyykö kotoa rauhallista paikkaa ja aikaa töiden tekemiseen

Perustin itse yrityksen noin 17 vuotta sitten.  Pidin itsestään selvänä, että vuokraan toimiston kodin ulkopuolelta.  Kun en ollut kouluttamassa missään, lähdin arkiaamuisin toimistolle ja olin siellä koko työpäivän ajan.  Tein koulutuksiin liittyviä suunnitelmia, valmisteluja ja raportointeja.  Koulutuskeikoilta tullessani koukkasin lähes aina toimiston kautta kotiin. Sain paljon aikaan ja työskentely oli tehokasta.

Kotona en noina vuosina tehnyt töitä oikeastaan milloinkaan.  Kustannuksia sain säästettyä sillä, että toimisto oli yhteinen useamman yrittäjän kanssa.  Siinä elämänvaiheessa tämä oli ehdottomasti järkevin vaihtoehto. Vaikka yrityksen on yhden naisen yritys, toimistolla minulla oli tavallaan työkavereita. Enkä luottanut kykyyni keskittyä kotona yrityksen töihin. Eikä kolmen pojan perheessä olisi ehkä ollut rauhallistakaan.  

Noin viidentoista vuoden aikana vaihdoimme toimistoa paikasta toiseen kuusi kertaa ja mukana olevien yrittäjien määrä välillä vaihteli. Yhdenkään muuton yhteydessä ei ajatus siitä, että kotitoimisto voisi olla seuraava osoite, edes käväissyt mielessä.

Huvittavia piirteitäkin kodin ulkopuolinen toimisto toi joskus käytökseeni.  Ennen yrittäjyyttä olin kunnan ja kuntaomisteisen elinkeinoyhtiön palveluksessa. Ajatus siitä, että töihin mennään aamulla noin klo 8, oli iskostunut syvälle takaraivoon niiltä ajoilta.  Kesti monta vuotta sisäistää, että silloin kun ei ole kiire aika menossa, ei yrityksen toimistolle todellakaan tarvitse sännätä heti kahdeksaksi tai välttämättä ollenkaan.

Työkeikat siirtyivät vuosien kuluessa aina vaan kauemmaksi kotoa. Olin poissa monta päivää ja kokonaisia viikkoja. Ulkopuolinen toimisto rupesi muodostumaan vähitellen rasitteeksi. Kun tulin viikonlopuksi kotiin.  oli lyhyestä ajasta osa vietettävä toimistolla seuraavaa viikkoa valmistelemassa. Jos yritin työskennellä kotona, tarvittavat paperit olivat kuitenkin toimistolla.

Ajatus erillisestä toimistosta luopumisesta ei kuitenkaan ollut helppoa.  Vasta, kun kolmisen vuotta sitten laskin olleeni toimistolla koko vuoden aikana yhteensä noin kymmenen päivää, tajusin, että nyt on tultu tien päähän. Samaan aikaa osui myös nopean nettiyhteyden saaminen kylällemme. Se oli tärkeä nettikoulutuksieni takia.

Kun olin tehnyt päätöksen siirtyä kotiin,  koin suurta tuskaa kertoa muille toimistokokonaisuuden yrittäjille, että haluan irtaantua joukosta. Helpotus oli suuri, kun he kertoivat miettineensä itse samaa ratkaisua.  Sanoimme vuokrasopimuksen irti ja siirryimme jokainen kotitoimisto-vaiheeseen.

Uusi tilanne pelotti minua alkuun. Pelkäsin, onko kotitoimisto rasite, joka vähentää työni tehokkuutta. Maltanko tehdä töitä vai tuleeko minusta yllättäen ahkera kodin hengetär, joka putsaa puunaa ja viikkaa pyykkejä?

Pelko oli kuitenkin turha.  Tässä elämäntilanteessa kotitoimisto on osoittautunut aivan verrattomaksi ratkaisuksi.  Toimisto on omassa rauhassaan yläkerrassa.  Minä työskentelen siellä ja isäntä touhuaa omiaan alhaalla ja ulkona.  Päivän aikana tuskin näemme toisiamme. Vuokrakustannuksia ei ole ja kun tulen työkeikoilta kotiin, on kätevä käydä välillä toimiston puolella tekemässä tarvittavia hommia.

Silloin, kun olen kokonaisia päiviä kotona, maltan oikein hyvin siirtyä ajoissa aamulla yläkertaan.  Alakerrassa käyn vain syömässä ja kahvilla ja työpäivät saattavat venyä huomaamatta joskus alkuiltaankin.  Kauniina päivinä voin siirtyä halutessani ulkotiloihin työskentelemään. Ja silloin, kun on rauhallisempaa, maltan lopettaa työt aikaisemmin.

Webinaarikoulutusten vetäminen kauniita maisemia katsoen ja Pihtiputaan kylien nopeasta nettiyhteydestä nauttien on suorastaan luksusta.

Nyt kun toukokuun hellejakso herätti kotihengettären vaistoni, oli hyvin kätevää yhdistää työt ja koko huushollin vuodevaatteiden pesu.  Noin tunnin välein kipaisut alakertaan ja pyykkinarulle olivat vain virkistäviä pieniä taukoja ja taukojumppia. Eivätkä ne houkutelleet minua jäämään alakertaan.

Lakanoita ripustaessani koin hetken, jolloin ajattelin

Tämä on taas yksi piirre siitä  vapaudesta, jota pohdin edellisessä blogiartikkelissani Yrittäjän vapaus

Tätä asiaa rupesin pohtimaan myös siksi, että toivon kaikkien niiden  yrittäjien, joilla pohdinta kotitoimisto vai muualta vuokrattu tila, on mahdollinen, miettivän tarkkaan. Kuuntelevan itseään rehellisesti ja miettivän, mikä vaihtoehto on missäkin yritystoiminnan vaiheessa eri näkökulmista järkevin.  Ja myös uskaltavan tehdä ratkaisuja ja muutoksia silloin, kun tilanne niitä vaatii.

Itse roikotin päätöstä ottaa käyttöön kotitoimisto liian pitkään. Ainakin vuoden ajan kertyi aivan turhia kustannuksia.   Kuitenkin olen edelleen erittäin tyytyväinen siihen, että ensimmäiset vuodet satsasin kodin ulkopuoliseen toimitilaan.

Liity postituslistalle

Liity postituslistalle

Saat tiedon sähköpostiisi, kun julkaisen uusia blogipäivityksiä

Kirjeen tilaus onnistui