Mitä on yrittäjän vapaus ja miten se merkitsee sinulle? Minulle yrittäjän vapaus oli yksi syy siihen, että noin 17 vuotta sitten perustin yrityksen.  Yrittäjän vapaus on  on myös asia, josta keskustelemme usein opiskelijoideni eli tulevien yrittäjien kanssa.

Yrittäjän vapaus tuli mieleeni juuri nyt keskellä kiireisen sesongin arkipäivää, kun annoin lähtöhalauksen kotiinsa lähtevällä hieman alle kaksivuotiaalle mummin ja papan pikkuneille ja hänen vanhemmilleen. Se tuli mieleeni, kun istuin arkipäivänä sisäleikkipuistossa seuraamassa pikkuneidin touhuiluja tai  kun yritin houkutella mummin pikkumiestä ja hänen isäänsä siirtämään kotiinlähtöään tähän päivään eli vapun jälkeiseen keskiviikkoon.

Kun omat lapset olivat pieniä, olin palkkatöissä, enkä pystynyt samalla tavalla vaikuttamaan aikatauluihini. Monet mukavat hetket muun perheen kanssa jäivät töiden kanssa kokematta.

Lastenlasten kanssa olen nyt voinut tästä vapaudesta nauttia. Ihan aina aikataulut eivät tietenkään anna periksi, mutta melko usein kuitenkin.

Mitä yrittäjän vapaus sitten on?

Minulle yrittäjän vapaus on mm. seuraavia asioita:

 • Vapaus valita, milloin ja kenen kanssa teen töitä – usein myös missä teen töitä.
 • Joskus se on vapautta tehdä töitä lähes kahdessa vuorossa ja joskus vapautta olla tekemättä  mitään tai vapautta laittaa työasiat sivuun ja tehdä jotakin ihan muuta.
 • Aina yrittäjän vapaus on minulle joka tapauksessa vapauden ja itsenäisyyden tunnetta, vaikka  tunne joskus olisi näennäistäkin.
 • Juuri tällä hetkellä se on vapautta purkaa tuntoja ja ajatuksia sanoiksi muutaman päivän mummoilutauon jälkeen ennen iltapäivän, illan, loppuviikon ja koko toukokuun tiiviin työrupeaman aloittamista.
 • Tunne siitä, että tätä on yrittäjän vapaus, tuli äsken mieleen niin voimakkaana, että oli pakko laittaa sivuun työ, jota rupesin aloittamaan. Oli ensin kaiveltava esiin tämä sivu ja purettava nämä ajatukset  pois. 
 • Innostuin myös etsimään, löytyykö aiheesta paljon kirjoituksia. Ja löytyihän niitä. Haku sanoilla yrittäjän vapaus toi satoja osumia. Yrittäjän vapaudesta ja vastuusta on kirjoituksia mm. seuraavilla sivuilla Suomen yrittäjät ja Uusyrityskeskus.  Aiemmissa blogiartikkeleissani Mistä haaveilet? ja Uskallatko yrittää? sivuan vähän tätäkin aihepiiriä.
 • Tämän artikkelin halusin kuitenkin kirjoittaa, koska tunne omasta vapaudesta on nyt pinnalla.

Vapauden kääntöpuolena on luonnollisesti vastuu. Tästäkin olemme opiskelijoiden kanssa usein keskustelleet.

 • Vastuu huolehtia siitä, että asiakkaat ovat tyytyväisiä ja töitä riittää
 • Vastuu suunnittella ja seurata kannattavuutta ja rahan riittävyyttä
 • Vastuu itsensä ja aikataulunsa johtamisesta ja itsestään ja sosiaaliturvastaan huolehtimisesta
 • Ja vastuu monista muistakin asioista

Epävarmuudensietokyvystäkään ei yrittäjälle ole ollenkaan haittaa. Päivät, kuukaudet ja vuodet eivät ole samanlaisia. Joskus saa tosissaan miettiä, kuinka saa rahat riittämään ja joskus saa nauttia työnsä hedelmistä. Yksitoikkoista ei ole milloinkaan.

Ilo ja onni siitä, että sain viettää vapuntienoon ja vähän arkipäiviäkin niin, että osan ajasta pienessä Jyväskylän työkämpässäni olivat mieheni ja minun seurana kaikki pojat perheineen ja välillä osa jälkikasvusta, on suuri. Niin suuri, että tänä sateisen harmaana kevätpäivänä tuli lähes euforinen tunne siitä, että 

Juuri yrittäjän vapaus on se, joka mahdollistaa tämän kaiken!

Olisi mukava kuulla, kuinka sinä koet yrittäjän vapauden ja onko sinulla hetkiä, jolloin pysähdyt siitä nauttimaan?

Liity postituslistalle

Liity postituslistalle

Saat tiedon sähköpostiisi, kun julkaisen uusia blogipäivityksiä

Kirjeen tilaus onnistui