Yhteistyö muiden yrittäjien kanssa on aina ollut osa yritystoimintaani. Elämäntavaksikin sitä voisi kutsua. Edellisessä artikkelissani pohdin, onko reissuyrittäjä sosiaalinen irtolainen. Sen voit lukea tästä. Yritystoiminnassani en koe olevani minkäänlainen irtolainen vaan osaa lajempaa kokonaisuutta.
Yhteistyön voima ja antoisuus tuli taas kerran esiin tänä viikonloppuna, kun vietimme kouluttajakollegoiden kanssa yhteisiä kouluttajapäiviä ihanassa maaseutumatkailuyrityksessä.
Vaikka minulla on yhden naisen yritys, käytän tarkoituksella ilmaisua kouluttajakollegat. Sillä sitä he ovat.
Meitä on tällä hetkellä kymmenkunta kouluttajayrittäjää, jotka teemme verkostoimaisesti töitä yhteisen päämiehemme kanssa. Vaikka olemme juridisesti alihankkijan roolissa, olemme käytännössä enemmän.
Tämä viikonloppu oli taas osoitus siitä, kuinka yhdessä on helpompi katsoa eteenpäin, kartoittaa mahdollisuuksia, suunnitella toteutusta ja jatkaa matkaa intoa puhkuen. Kollegat ja heidän osaamisensa tulivat myös taas piirun verran tutummiksi.
Tämä verkosto ei ole ensimmäinen, jossa olen yritystoimintaani toteuttanut. Kun aikanaan perustin yrityksen ja tarjosin palvelujen laajemmalla pohjalla, alihankkijoinani oli useita mahtavia ja osaavia yrittäjiä. Koin heidän merkityksensä paljon suuremmaksi kuin perinteisen alihankkijan roolin. Ilman heitä en olisi voinut toimia. Toivottavasti olen osannut kiittää heitä tästä riittävästi.
Muuttunut markkinatilanne pakotti aikanaan luopumaan omasta laajamittaisesta tuotannosta ja verkostosta ja lähtemään toimijaksi toiseen verkostoon. Ilman tätä toimenpidettä yritystäni tuskin olisi enää olemassa. Ainakaan nykyisessä muodossaan. Nykyinen verkosto on tuonut uusia ulottuvuuksia ja mahdollisuuksia.
Mitä asioita olen oppinut ja haluan verkostoimaisessa yhteistyössä korostaa?
- Yhteistyö on keino päästä tekemään isompia tarjouksia ja toteutuksia
- Voi päästä mukaan palveluihin, joihin oma osaaminen ei yksin riitä
- Osana verkostoa pääsee käsiksi tietoihin ja tilaisuuksiin, joihin ei yksin ehtisi tai pystyisi tarttumaan
- Yhteistyö mahdollistaa sen, että kun oma osaaminen ei riitä, apu on yhden puhelinsoiton päässä
- Jos sairastun äkillisesti, eivät asiakkaat jää pulaan
- Jokaisen on oltava aidosti mukana ja tuotava oma osaamisensa peliin
- Jokaisen on sitouduttava, panostettava omaa aikaansa ja otettava riskiäkin
- Itse kunkin on tiedostettava, että jokainen aikaa vienyt yhdessä suunniteltu asia ei toteudu ja muutu euroiksi
- Yhteisellä panostuksella suunnitellut kokonaisuudet tuovat joskus enemmän hyötyä yhdelle ja toisella kertaa toiselle
- Nämä ovat ensimmäisiä asioita, joita tulevat mieleeni. Lista on oikeasti varmasti vielä paljon pitempi.
Yksi plus yksi on kuitenkin tässä aina enemmän kuin kaksi
Yhteistyö ei luonnollisestikaan rajoitu pelkästään yrittäjiin, joiden kanssa palveluja tarjotaan. Ainakin itselleni hyvin tärkeitä kumppaneita ovat kirjanpitäjäni, jonka rooli on paljon suurempi kuin pelkän kirjanpidon tekeminen ja yrittäjä, joka auttaa minua kaikissa tietotekniikkaan, nettisivuihin, blogialustaan, google-ympäristöön jne, jne liittyvissä asioissa. Heidän kanssaan voi pohtia muitakin kuin heidän ydinosaamiseensa liittyviä asioita.
Jos tarjoaisin palveluja yksin ja toisenlaiselle kohderyhmälle tarvitsin myös markkinointiyhteistyökumppanin.
Toivon, että jokaisella yrittäjällä on ympärillään tarvitsemansa yhteistyökumppanit, eivätkä he jää yksin. Että he tiedostavat, mitä osaavat tehdä itse, mitä on järkevää ostaa muilta ja mitä yhteistyökumppaneita he tarvitsevat tuotteidensa ja palvelujensa tarjonnassa.
Viimeisimmät kommentit